De lopende projecten van Stichting Schoolproject Ethiopië

Schoolproject

Onze belangrijkste missie: elk kind naar school!

Ooit (2003) begonnen we met de sponsoring van vier kinderen. Inmiddels (2023-2024) financieren wij het onderwijs voor ruim 500 kinderen. De schooldirecteuren kiezen de kinderen uit en monitoren hun voortgang. 

Scholen waar maaltijden worden verstrekt krijgen een extra vergoeding van € 10,- (op jaarbasis) per kind. Voor dit geld wordt een wekelijkse schoolmaaltijd mogelijk gemaakt. 

De bijdrage per leerling op de kleuterschool (2 jaar) en in klas 1-8 is € 65,- en in klas 9-12 € 120,-. Kinderen die naar de middelbare school gaan zijn duurder omdat ze naar een andere locatie moeten, veel verder van huis en niet meer op loopafstand. Gebruikelijk is dat deze leerlingen door de week met elkaar een huis huren en in hun eigen onderhoud voorzien. In de loop van de tijd hebben al heel wat kinderen hun middelbare school afgerond. De schooldirecteur van de basisschool blijft verantwoordelijk voor deze kinderen tijdens hun opleiding.

 • Addis Abeba: 47 leerlingen
 • Dhanka: 20 leerlingen
 • Sakko: 24 leerlingen
 • Karro: 30 leerlingen
 • Addo: 62 leerlingen
 • Konchi: 80 leerlingen
 • Nekemte: 10 leerlingen
 • Chuta: 20 leerlingen
 • Babiche: 48 leerlingen
 • Komto: 32 leerlingen
 • Ariajawi: 37 leerlingen
 • Gimbi: 32 leerlingen
 • Gari: 17 leerlingen
 • Mayala: 23 leerlingen
 • Uke: 14 leerlingen

Naaiproject

Met hulp van een externe sponsor hebben wij in Ariajawi tien oude Singer-trapnaaimachines laten opknappen en zijn er enkele modernere naaimachines aangeschaft. Deze jongvolwassene deed examen, slaagde (te zien aan zijn baret!) en kan een zaakje in kleding beginnen. Dit project wordt mede gesteund door Wilde Ganzen, en zal voorlopig jaarlijks geld nodig hebben (materialen, onderhoud machines etc.)

Ossenproject

Een sterke gezonde os kan verhuurd worden voor het bewerken van de landbouwgrondjes. Dit levert inkomen voor de eigenaar op. 

Waterprojecten

Voor de honderden kinderen op het schoolplein is vaak geen fris schoon water voorhanden. Dit is een terugkerend probleem. Waar mogelijk helpen wij met de aanleg van waterreservoirs, leidingen en waterkranen. 

Koeienproject

De aanschaf van een drachtige koe kan op twee manieren inkomen genereren en de levensstandaard verhogen: met het kalf en de melk. Deze moeder is heel blij met deze vorm van microkrediet. 

Schapenproject

Op diverse locaties (Konchi, Sakko, Karo) financieren wij de aankoop van een drachtig schaap. De lammetjes brengen geld op en worden deels aan het project teruggegeven zodat telkens nieuwe moeders kunnen deelnemen aan het project (‘revolving credit’).

BEKIJK HET FILMPJE VAN ONS SCHAPENPROJECT

Eigen winkeltje

Met hun microkrediet kiezen sommige moeders voor een handeltje op de markt of aan de straat. Deze moeder is erg geholpen met de faciliteiten die ze nu heeft.

Afgeronde projecten

Sport op school

Met behulp van inzamelingen onder de sportende jeugd in Nederland is het benodigde bedrag bijeengebracht om twee baskets op het schoolveld bij de school in Addo te vernieuwen.

Beschermde bron

Een probleem in de rurale gebieden vormt het water. Niet dat er geen water is, er zijn bronnen genoeg. Maar het water sijpelt langs de berg naar beneden in kleine stroompjes en is modderig. Het wordt desondanks gebruikt als drink- en waswater. Veel afgelegen dorpen ontberen een zogenoemde protected spring: een bassin waarin het water opgevangen wordt waarvandaan het via buizen kan worden gedistribueerd.

Op meerdere locaties hebben wij de aanleg van de protected spring kunnen financieren. 

 Het is een – in Westerse ogen – klein project, maar het betekent een belangrijke verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking. 

Elektronica op school

Veel scholen hebben geen of te weinig computers. Ook het onderhoud daarvan kost geld. Op meerdere scholen hebben wij bij de aanschaf kunnen helpen.

Schooltoiletten

Een terugkerend probleem zijn de toiletten op school. Het zijn vrijstaande huisjes op het schoolplein met hurktoiletten die, vanwege het veelvuldige gebruik, snel slijten. Op diverse plaatsen financierden wij de bouw van nieuwe toiletten. De jongens en meisjes hebben aparte toiletten.

Naar school, ook tijdens de menstruatie

Meisjes die menstrueren blijven gewoonlijk thuis, mede omdat ze op school geen mogelijkheid hebben tot persoonlijke hygiëne. In Addo vonden de schoolleiders dat deze meiden teveel school misten en ze vroegen ons ondersteuning bij het aanleggen van een ‘girl’s personal house,’ een ruimte binnen de school die hen bij hun persoonlijke behoeftes faciliteert. Nu hoeven ze in ieder geval geen lessen meer te verzuimen!

Solarinstallatie

Om de haverklap valt de elektriciteit uit, hier hebben ze op school veel last van. Een oplossing is de aanleg van een solarsysteem, zodat bijvoorbeeld computerlessen niet meer uit hoeven te vallen.

Op meerdere locaties (Konchi en Sakko) is dit gerealiseerd

Zelf een projectidee? Stuur ons een bericht!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.